почетна

колектори

галванизација

термичка обр.

контакт

 

             

претходна ] следна ]

 

Соларен колектор со алуминиумски крилца

 

1. ТЕХНИЧКИ ОПИС

Соларниот колектор е составен од селективен апсорбер од алуминиумски лим  кој е сместен во изолирана кутија која е покриена со стакло а врската помеѓу кутијата и стаклото е со гума и силикон.

2. Рамка од алуминиум

Материјал

Алуминиум

Боја

Алуминиум

Дебелина

85 (mm)

3. Стакло

Дебелина на стакло

4 (mm)

Димензии (должина/ширина)

1000 x 1960 (mm)

1000 x 1460 (mm)

Трансмисија

90% од соларното зрачење

Некршливо

Да

4. Изолација

Изолацијата може да биде со дебелина  40/50 mm камена волна

Коефициент на премин на топлина

0.045 (W/mK)

Густина на изолација

50-80 (kg/m3)

Странична изолација дебелина

20 (mm)

 

Технички податоци за колекторот

Вкупна површина на колекторот 

1.96 (m2)

1.46 (m2)

Апсорберска површина

1.89 (m2)

1.4 (m2)

Собирни цевки

Φ 22 x 1 (mm)

Апсорберско селективно лимче дебелина

0.125 (mm)

Цевка на апсорберот

Φ 10x 0,4 (mm)

Поврзување на колекторот

Φ 22 ( mm)

Димензии:

Должина

2 000 (mm)

Висина

85 (mm)

Ширина

1 000 (mm)

Вкупна тежина на колекторот

38 (kg) 

29 (kg)

Капацитет на апсорберот

a.      1,94 (l)

1,8 (l)

Превлака на апсорберот

PVD селективна

Апсорпција

95%

Емисија

5%

Температура на стагнација

195 (ºC)

Максимален работен притисок

10 (bar)

Медиум за пренос на топлина

Пропилен/Етилен гликол   

 

Бакарното селективно лимче е ултразвучно заварено за бакарната цевка а исто така ултразвучно заварено лимче има и на собирните цевки.

 

Соларен колектор со бакарни крилца

Вакуумски колектори

 

 

 

© Copyright Solar Tubes 2010